BMW

Yayınlandı: Ocak 23, 2009 Ozan Erverdi tarafından Sizden Gelenler içinde
Etiketler:, , ,

BMW:

Berkay Kızılkaya

Bayerische Motoren Werke AG’nin kısaltması)(Türkçe: Bavyera Motor Fabrikası A.Ş.), Alman otomobil ve motosiklet üreticisi. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Şirketin sloganı ve resmi kurumsal dili İngilizcedir. Sloganı  ‘The Ultimate Driving Machine’ yani ‘En Gelişmiş Sürüş Makinası’.
Şirket, 1913 yılında Karl Friedrich Rapp tarafından Almanya’nın Munchen kentinde kurulmuştur ve mimari olarak meşhur merkezi halen oradadır. İlk zamanlarda sadece uçak motoru üreten şirket, 1928 yılında satın aldığı Fahrzeugtechnik Eisenach A.G. otomobil şirketinden sonra otomobil üretiminine girmiştir. BMW ilk otomobil seri üretimini 1929’da 3/15 PS ismindeki otomobil ile başlamıştır.

İşte BMW ile ilgili bazı ilginç maddeler:

Karl RAAP tarafından 1913’te kurulan Rapp-Motorenwerke motosiklet üretim amacıyla eski bir bisiklet fabrikasında çalışmaya başladı.
Karl RAAP kendi uçak motoruyla ilgili titreşim sorunları yaşıyordu ve bunun üzerine Austro-Daimler ile üretmeye başladı.
Gustav OTTO’nun – 4 zamanlı motorun mucidinin oğlu- şirkete katılması ile Bayerische Flugzeugweke AG (BFW) kuruldu. Aynı yıl adını Bayerische Motoren Werke GmbH olarak değiştirdi. Şirketin ilk genel müdürü de Franz Josef Popp oldu. Ve bu iki şirketin birleşmesi ile şu an bildiğimiz BMW AG kuruldu. Sonrasında Avusturyalı Franz Popp ve Max Friz BMW’nin yeni sahipleri oldular.

1) BMW (almancası “bayerische motoren werke”; ingilizcesi “baverian motor works”)
Logosundaki Bavyera mavisini içinde bulunduğu eyalet olan Bavyera/Bayern bayrağından almıştır. (bayrak ekte)
Logosu yaygın inanışın aksine uçağın dönen pervanesinden esinlenerek hazırlanmamıştır. Uçak pervanesi ile ilgili yanlış inanış bmw yöneticilerinde bile yaygındır.
2) Kendisine özel ön ızgarasını (böbrek) hitler bıyığından almıştır.
BMW 2. dünya savaşında alman ordusuna ve ss birliklerine tank ve zırhlı araç üreten belli başlı fabrikalardan biridir. (Man, Porsche..)
3) 2. dünya savaşında alman ordusuna sağladığı faydalardan dolayı düşmanlar tarafından bol bol bombalanmıştır.
ikinci dünya savaşında bazı alman uçaklarının motorlarını üretmiştir. Tarihteki ilk jet motoru bmw fabrikalarından çıkmıştır.
Ayrıca uçak üretimiyle ilgili olarak: http://www.luft46.com/bmw/bmw.html
4) Üretime başladığı dönemde “bayerische motoren werke”… bavyera köylüsünün makinesi, el emeği anlamında düşünülmüştür.
BMW (Bayerische Motoren Werke AG) (Türkçe: Bavyera Motor Fabrikası A.Þ.)
5) ilk üretimi uçak motorudur, 1923 den beri motosiklet üretir, en son otomobil üretmeye başlamıştır. sovyet mig 9 uçaklarında kullanılan motorlar bu firmanın fabrikalarından çıkmıştır.
6) ilk otomobil modeli olan dixi’yi, 1929 yılında üretmeye başlamıştır.
7) BMW model kasa kodlarının başındaki e harfi (e30, e46, e92..) entwicklung’un kısaltmasıdır. Almanca “gelişme,geliştirme” anlamındadır.
8 ) Fabrikası ve 2007 sonu biten tasarım harikası müzesi olimpia zentrum’dadır, bahçesinde çocukların altında pedallı bmw’ler mevcuttur
9) Bmw platform üretim sistemini kullanmaz. Bmw’nin her modeli özgün bir tasarım olup platform üretim değildir.
10) Amerika’da bmw için kullanılan bir terim “bimmer” dır. (Önceleri zencilerin bmw marka otomobillere kendi aralarında verdikleri isimdir.) Amerika’da iddialı konuma gelmiş hatta her amerikalının rüyası olma yolunda ilerlemektedir. İngilizler de genellikle bmw’ye “beamer” der.
11) Amerika’daki fiyatları Almanya fiyatlarından katma değer vergisi olmadığı için daha ucuzdur.
12) BMW Motorsport GmbH, GmbH : Gesellschaft mit beschrankler Haftung
GmbH: “Ltd. Şti.” anlamına gelmektedir.
13) BMW nin sahibi Herbert Quant ve Adolf Hitler yakın arkadaşlardır. Savaş başladığı zamanlar ilk BMW fabrikaları vurulmaya başlanmıştır. Alman ordusunun panzer tanklarının motoru BMW dir. SS birliklerine zırhlı araç ve motorsiklet üretmiştir. (Üzerlerinde nazi gamalı haçı ve bmw simgeleri vardır.)
14) BMW alman milliyetçiliğinin en büyük örneğidir. (Hisselerin bir kısmı şirketin başına herhangi bir şey gelmesin diye Alman devletindedir.) Musevilerin çoğu halen BMW ve Volkswagen kullanmaz.
15) “Ultimate Driving Machine” “En Gelişmiş Sürüş Makinası” anlamına gelmektedir.
Yeni slogan “Freude am Fahren” (Sheer driving pleasure) “saf sürüş zevki” anlamına gelmektedir.
16) BMW deniz motoru da üretir. Şirketin asıl adı SMW iken, hali hazırda BMW MARINE adı altında üretim yapmaktadır

Model Açılımları şunlardır:
000 i = Injection(Benzinli),
000 x = 4 Çeker ,
000 ti = Compact ,
000 ci = Cabriolet, Coupe
000 d = Dizel ,
000 xd = Dizel + 4 Çeker,
000 Li = Long (Uzatılmıþ karoser) ,
000 Ld = Long + Dizel ,
Z0 = Z Series (Sport Roadster Serisi) ,
X0 = X Series (Arazi Serisi) ,
1xx = 1 Serisi Kompakt Sınıf,
3xx = 3 Serisi Orta Sınıf ,
5xx = 5 Serisi Orta Üst Sınıf ,
6xx = 6 Serisi Sport Coupe Sınıfı ,
7xx = 7 Serisi Üst Sınıf ,
Mx = M Serisi (Performans ve Sportif Araçlar),
Bx = Alpine Serisi

Bu yazdıklarım genelde her BMW severin ezbere bildiği daha çok ansiklopedik bilgiler diye tabir edeceğimiz bilgilerdir.(Bunları bilmeyen sakın üzerine alınıp yanlış anlamasın.)
Şimdi size daha çok bir kullanıcı gözüyle BMW’leri tanıtmaya çalışacağım.BMW’nin otomobilleriyle ilk tanışmam 1997 yılında oldu. Ben o sıralar 5-6 yaşlarındaydım, o zamanlar arabalar bende çok büyük bir tutkuydu ancak BMW benim için hiç bir anlam ifade etmiyordu.Taki babam bir gün e36 kasa diye tabir edilen 97 model 0 km bir lacivert BMW ile çıkıp gelinceye kadar. İlk görüşte aşk derler ya resmen o arabayla öyle bir durum yaşadım. Şimdi diyeceksiniz ki o yaşta bir çocuk ne anlar… Ama beni tanıyan ve bilen herkez nasıl bir araba sevdalısı olduğumu, bunun bende doğuştan gelen bir sevda olduğunu bilir.Bu araç yaklaþık 12 yıldır bizimle. Bu 12 yıllık süreçte BMW sevdam katlanarak arttı. Nasıl? diyeceksiniz. Aldığımız yılların şartlarında bir arabada klima olması demek çok büyük bir şeydi, klima diğer ototmobil þirketlerinin amiral modelleri diye tabiredeceðimiz araçlarında opsyonel olarak bulunurdu. Ancak BMW ‘nin 3 kasasında vardı. Ardından Günümüzde bile bir kısım araçta olmayan halk arasında yol bilgisayarı, BMW ‘nin diliyle OBC bizim araçta bulunmaktaydı. Çok ilginçtir ki yine günümüzde pek fazla araçta bulunmayan ‘Cruise Control’ sistemi aracımızda mevcut bulunmaktaydı. Belki hep aynı şeyi söylüyorum ama yine günümüzde çoğu araçta olmayan park mesafe sensörleri araçta mevcuttu. Belki bu yazdığım bir kaç şeyi okurken ne var bunlarda bizim arabamızda var diyeceksiniz ancak benim en başta üzerinden yola çıktığım araç 1997 model bir e36 kasa 3 serisi BMW’dir. Bu tarihlerde çoğu aracın camları insan gücü kullanılarak bir kolun çevrilmesi yardımıyla açılıyordu, aynaları ayarlamak isteyen bir sürücü camı açıp eliyle ayarlaması gerekiyordu, hidrolik direksyonlar çoğu sürücünün en büyük hayaliydi. Bu saydıklarımın teknolojik anlamda ki versyonları BMW nin araçlarında mevcuttu. Camı açmak , aynaları ayarlamak için bir tuş, hafif rahat bir direksiyon…Bu teknolojileri araçlarında ve sektöründe ilk olarak kullanması BMW şirketinin ne kadar gelişmiş bir firma olduğunu göstermektedir.
Bu özelliklerinin yanında bmw otomobilleri gerek iç dizaynı gerek dış dizaynı ile insanların dikkatini çekmeyi her zaman başarmıştır. Uzun yıllar araçlarını aynı çizgiler üzerinde geliştiren BMW son yıllarda çıkardığı modelleriyle bu çizgilerin dışına çıkmıştır.

Performans açısından araçları oldukça iyidir.  1.8 lt motora sahip araçlarından gaza dokunduğunuzda beklemediğiniz anda beklemediğiniz tepkiler alabilirsiniz, aldığınız bu tepkinin sizler için yeterince tatmin edici dercede olduğuna inanıyorum. (1.8 LT motorlu BMW ile otobanda 230 km hıza ulaşıldığında arabanın içindeydim ve dua etmekteydim:)
Yazımın sonuna geldiğimde 12 yıldır süren BMW tutkusu ve maceramda bir çok aracına binip kullanma fırsatım oldu ve model, yıl fark etmeden her aracında aynı duyguları yaşadım. Bu süre zarfında BMW’ nin araçlarını ve araçlarında kullandığı sistemleri çok yakından tanıdım. Bundan dolayı diyorum ki iyiki bir BMW tutkunu ve hayranıyım.
İlerde ilk arabamın BMWolması dileğiyle.

Otomobiller ve BMW hakkında sorularınız olursa bildiğim ölçüde cevaplamaya çalışırım.

Yorum bırakın